Witam, nie mam jeszcze Octavii, ale już jej poszukuję (TDI rocznik 2003 albo 2004)
Poczytałem sobie na forum i przyznam, że troche przeraziłem się cenami napraw Dieseli - głównie sprężarka i pompa (brałem pod uwagę też Focusa, ale nim to się w całości przeraziłem ) i mam mieszane uczucia, czy nie kupić benzyniaka. Z drugiej strony to górują opinie, że TDI to bardzo dobry silnik i raczej na to się zdecyduję.
Nie trafiłem nigdzie na informację, czy po podłączeniu do VAGa można odczytać ciśnienie czynnika w układzie klimatyzacji, albo przynajmniej sprawdzić, czy ciśnienie jest w normie ?
No i jeszcze szersze pytanie, na co w ogóle zwrócić uwagę po podłączeniu do VAGa (na jakie parametry)? Wiem, że można wyciągnąć przebieg z ECU, przypuszczam, że jest tam wiele informacji pozwalających na określenie stanu kupowanego auta.
mogę Ci odpowiedzieć tylko na pierwsze pytanie bo te etki , vagi i inne eosy czy etosy to dla mnie czarna magia że nie , i to na obydwie częsci Twojego pytania. klima generalnie albo chodzi albo nie . może chodzić mniej wydajnie lub lepiej ale w zimie ciężko stwierdzić , tym bardziej że zdaje się że nie masz w tym temacie większego doświadczenia . w każdym bądż razie kupuj auto z działającą klimą , ewentualne naprawy mogą być dość kosztowne. jeżeli będziesz chciał porady podczas oglądania jakiegoś samochodu to dzwoń - 601923053 - spróbuję pomóc
klima generalnie albo chodzi albo nie . może chodzić mniej wydajnie lub lepiej ale w zimie ciężko stwierdzić , tym bardziej że zdaje się że nie masz w tym temacie większego doświadczenia . w każdym bądż razie kupuj auto z działającą klimą , ewentualne naprawy mogą być dość kosztowne.
Teraz jeżdżę nubirą i na klimie znać się muszę . Wiem, że koszty są niemałe dlatego też nie chcę kupować z uszkodzoną klimą. Przypuszczam, że przy załączaniu powinno być słychać cyknięcie ze sprzęgła sprężarki. U mnie jest jeszcze minimalne wahnięcie obrotów zanim ECU dostroi silnik do zwiększonego obciążeia.
W sumie jeśli "cyknie" to znaczy, że przynajmniej trochę czynnika jest, więc układ powinien być w miarę szczelny - ewentualne dobicie/filtrowanie czynnika to raczej przyzwoite koszty.
Zamieszczone przez leszekmw
jeżeli będziesz chciał porady podczas oglądania jakiegoś samochodu to dzwoń - 601923053 - spróbuję pomóc
Dzięki za ofertę, ale będę szukał w Warszawie (przed kupnem może podjadę do Mastera), a zauważyłem, że mieszkasz gdzie indziej
co do napraw to sprezarka w VW jest tak samo kosztowana jak w innych firmach
ale raczej jest to czesc ktora sie nie psuje jak sie o nia dba
co do pompy, to nie wiem o jaka ci chodzi bo jest ich troche w skodzie
co do sprawdzenia klimy czy dziala
to na poczatku musi byc wiecej niz +5stC jesli bedzie mniej to komputer nie wlaczy klimatyzacji!!
jesli bedzie wiecej to po przelaczeniu ta klime bedzie zauwazalne zmiejszenie obrotow i wieksze spalanie dlatego przelacz na spalanie chwilowe i patrz (bedzie dosyc znaczne nawet o 0,7l wrosnie ale tylko na poczatku pozniej powinno sie systematycznie zmiejszac)
co do vaga to o parametrach ci nic nie powiem bom laik ale najlatiej sprawdzic bledy
Nie trafiłem nigdzie na informację, czy po podłączeniu do VAGa można odczytać ciśnienie czynnika w układzie klimatyzacji, albo przynajmniej sprawdzić, czy ciśnienie jest w normie
nie sprawdzisz VAgiem, jesli to klima manualna włączasz i czekasz czy chłodzi, jeśli usłyszysz takie charakterystyczny stuk, znaczy sprzęgło zaskoczyło, a jak będzie tykac albo nic się nie bedzie działo to znak że klima uszkodzona.
Zamieszczone przez chester121
o na poczatku musi byc wiecej niz +5stC jesli bedzie mniej to komputer nie wlaczy klimatyzacji!!
chyba kolego -5C, bo do tej temperatury działą klimatyzacja.
ja mam cały czas właczoną i czujnik albo pozwoli załączyć albo nie i tyle.
chyba jednak kolego Sigma + 5 . tak jest napisane w instrukcji obsługi jeżeli chodzi o klimę manualną . ale wczoraj na przykład klient oglądał mój samochód i włączyła sie przy 3.5st
Sigma_74, no nie zgodze sie z toba
ja mam climatronic i jesli na ekranie pojawi sie temp mniejsza niz +5stC nic sie nie dzieje
nie wiem jaka ty masz klimatyzacje ale jesli dziala ci ponizej tej temp to jezd do serwisu i sprawdz to !!!!
servisem klimatyzacji jestem sam dla siebie, a co do temperatury, zależy jak masz ustawiony czujnik, ty masz na +5 ja mam na -5 i tyle, poniżej -5 freon nie ma właściwości swoich i powoduje uszkodzenie pompy, po porstu nie załacza siei tyle klima.
Sigma_74, no to troche dziwne ze ty masz inaczej ustawiony ten czujnik
sam to zmieniales (chyba wszyscy maja na +5stC)??? luknij do instrukcji obsugi auta i poczytaj jak prawidlowo powinno to dzialac
Właśnie, poczytać zawsze warto, szczególnie post, od któego zaczyna się dyskusja - przypomnę, że chodziło nie o obsługę klimy, a o możliwości sprawdzenia ciśnienia czynnika poprzez VAG w samochodzie Skoda Octavia (i przy okazji jeszcze parę innych rzeczy).
Dzięki za link, nie na temat, ale i tak naprawdę wartościowy.
margra ale nie ma co sie denerwoawac
przeciez na wszystkie pytania zostaly udzielone odpowiedzi
teraz tylko jechac i kupowac )
powodzenia
Ale ja się nie denerwuję, ja w ogóle jestem "Niespotykanie spokojny człowiek"
Jechać i kupić - jeździłem już kilka razy i z 2003 roku znajdowałem albo z przebiegiem 200kkm, albo ewidentnie kręcone, bo na szafoe 80kkm, fotel wysiedziany jak sofa u babci, świecąca kierownica, ale "Panie-nówka sztuka" :roll: . Chyba odpuszczę komisy, bo to strata czasu i przejechanych kilometrów. Kolesie w komisach chyba całymi dniami jak nie ma klientów to siedzą i pucują to, co przytargali.
Chciałem kupić z silkiniem 110 KM, ale widzę, że jeśli znajdę 90 KM w dobrym stanie to biorę od razu.
margra, ciśnienie czynnika chłodniczego sprawdzisz odpowiednim manometrem w serwisie zajmującym się klimatyzacją. Tu jest link (na przykładzie klimy-climatronica w Passacie) i jest opisane co sprawdzisz vagiem
I bierz jak masz mozliwosc 90. A co do klimy to klimatronic odpuszcza juz przy +5 a manual moze sie i nie
Teraz mam 135 KM, jak wsiadłem w 100 konnego Focusa to jakby mi ktoś nogę w kolanie obciął, wolałbym coś mocniejszego niż 90 KM
W klimie czujnik przeciwprzemrożeniowy odłącza sprężarkę przy temp +3 do +5 - chodzi między innymi o to, żeby parownik, na którym kondensują się kropelki wody nie zamarzł, bo pokryty lodem/szronem przestałby być drożny.
W zimie można pogonić klimę włączając obieg wewnętrzny po lekkim nagrzaniu w środku - wtedy zasysane powietrze jest ciepłe i czujnik nie odłącza sprężarki.
W zimie można pogonić klimę włączając obieg wewnętrzny po lekkim nagrzaniu w środku - wtedy zasysane powietrze jest ciepłe i czujnik nie odłącza sprężarki.
A czy nie jest przypadkiem tak,że w klimie manualnej jedynym czujnikiem temp jest ten czujnik w zderzaku ?
Czy też jest jeszcze inny czujnik wewnątrz auta ?
Czytajac ten topic dzisiaj postanowiłem sam w swojej octavii sprawdzic to załaczanie sie klimy.
Na poczatku dodam, że mam manualną.
Temperatury na zewnatrz są nieco poniżej zera.
Zawsze po włączeniu klimy mam wyraźny chwilowy (bardzo krótki) spadek obrotów po czym natychmiast nastepuje ich wyrównanie.
Dodatkowo zawsze minimalnie wzrastało chwilowe zużycie paliwa na kompie, teraz nie mam ani chwilowego spadku obrotów w momencie załączania, ani wzrostu chwilowego zużycia paliwa.
Czyli klima chyba mi sie nie załacza.
Powiem szczerze, że troszeczkę zbaraniałem i juz w koncu nie wiem.
Mam sprawna klimę, czy w obecnych warunkach klimatycznych (niskie temperatury) ma ona nie działac? :?
nie i jeszcze raz nie . jak masz wszystko sprawne w aucie i nic nie dłubałes przy czujniku temperatury zewnętrznej od klimatyzacji to poniżej ~~ 3-4 stopni na plusie nie powinna się załączć sprężarka a co za tym idzie klimatyzacja . i proponuję zakończyć temat
Komentarz